Brabantse ondernemers innoveren met Europese steun

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken bracht donderdag een werkbezoek aan de provincie Noord-Brabant. Hij bezocht drie projecten die met Europese cofinanciering innovatie stuwen met het oog op economische groei en werkgelegenheid.

Knapen vindt dat de EU de structuurfondsen minder moet inzetten voor herverdeling en ze meer richten op innovatie zoals in Brabant. ‘Op die manier maak je Europa sterker om ook in de toekomst de concurrentie met de opkomende economieën aan te kunnen. Tegelijkertijd kan Europese cofinanciering hoogstens katalyserend werken waarna de ondernemer op eigen benen moet kunnen staan. En daar moeten we hen in Europa volop de ruimte voor geven.'

Knapen bezocht de oude De Gruyterfabriek in Den Bosch waar nu een starterscentrum voor creatieve ondernemers is gevestigd. Het industriële pand is met Europese cofinanciering omgetoverd tot een van de grootste creatieve centra van Nederland, essentieel in een regio waar verbeeldingskracht de belangrijkste grondstof is.

Vervolgens bezocht hij Fhealinc, een samenwerking tussen diverse onderwijs-, gezondheids- en agrarische organisaties die nieuwe innovatieve toepassingen op het gebied van voeding en gezondheid ontwikkelen.

Het bezoek werd afgesloten bij Boeren en Biodiversiteit. Dat programma bevordert duurzaam ondernemen onder boeren, bijvoorbeeld door de toepassing van innovatieve open stallen. Die kunnen de ammoniakuitstoot met de helft terugbrengen en het productieve leven van een melkkoe met een jaar verlengen.

Knapen: ‘Vandaag heb ik kunnen zien dat innovatie in Brabant niet alleen uit Eindhoven komt, maar ook uit Den Bosch, De Peel en Kaatsheuvel. Dit Brabant is bepaald geen periferie. Het is geweldig om te zien hoe Nederlandse ondernemers de kansen grijpen die Europa hen biedt om als ondernemer in Nederland en in Europa vernieuwend bezig te zijn.'

Tijdens het werkbezoek werd de staatssecretaris begeleid door de gedeputeerde Bert Pauli (VVD, Economische Zaken en Bestuur) en twee Statenleden, Conny Kerkhof-Mos (provinciaal statenlid CDA en tevens fractievoorzitter) en Marijke Tsoutsanis-van der Koogh (provinciaal statenlid VVD en voorzitter van het provinciale statenplatform internationalisering). Ook had hij een korte ontmoeting met commissaris van de Koningin Wim van de Donk.