Nederlandse bedrijven brengen water- en landbouwexpertise naar Zuid-Korea

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie organiseert van zaterdag 16 juni tot vrijdag 22 juni een missie naar Zuid-Korea voor bedrijven, kennisinstellingen en organisaties in de sectoren water inclusief deltatechnologie, watergerelateerde landbouw, stedelijke en landelijke gebiedsplanning, en energie.

De missie wordt geleid door minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Er nemen 20 Nederlandse bedrijven en organisaties deel.

Innovatie en kennis

Zuid-Korea heeft 49 miljoen inwoners. Het land heeft zich de afgelopen decennia in zeer hoog tempo ontwikkeld, met als motor de snelle economische ontwikkeling. De economische groei was in 2011 3,6%. Nederland en Zuid-Korea hebben veel gemeen zoals een open economie, aandacht voor innovatie en kenniseconomie, en ingeklemd tussen grotere buurlanden.

Nederland exporteerde in 2011 voor 3,6 miljard euro naar Zuid-Korea. Belangrijkste uitvoerproducten zijn elektrische apparaten en fotoapparatuur. De Nederlandse invoer vanuit Zuid-Korea bedroeg in dat jaar 2,0 miljard euro. Voornaamste importproducten zijn ICT-producten en personenauto’s.

In 2010 investeerde Nederland voor 5,127 miljard euro in Zuid-Korea. Zuid-Korea investeerde in dat jaar voor 1,9 miljard euro in Nederland. Er zijn in Nederland ongeveer 40 Nederlandse bedrijven gevestigd, meestal met een distributiefunctie, vaak in combinatie met assemblage en/of een hoofdkantoorfunctie.

Water

De sterke economische groei en toegenomen bevolkingsdruk in Zuid-Korea hebben hun weerslag op de beschikbaarheid en kwaliteit van water. Niet alleen het consumptieve gebruik van water maar ook het watergebruik door de industrie. De Koreaanse overheid heeft daarom verschillende doelen op watergebied gesteld, die ook positieve milieueffecten moeten hebben. Zoals het bevorderen van de beschikbaarheid en kwaliteit van water, maatregelen tegen overstromingen, efficiënt watermanagement en het veiligstellen van de vitaliteit van ecosystemen. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen hebben veel expertise op deze terreinen en Zuid-Korea zou hier graag gebruik van maken.

Landbouw

Behalve water staat ook de ontwikkeling van de landbouwsector hoog op de Koreaanse agenda. Door gebrek aan goede landbouwgrond, kleinschaligheid en achterblijvende moderne technieken is de Koreaanse agrarische sector relatief inefficiënt. Het land zoekt oplossingen voor de emissie van mineralen en gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater. De relatie landbouw en waterkwaliteit is daarom een belangrijk onderdeel van het programma van de missie.

Andere onderdelen van het programma zijn een bezoek aan IT-bedrijf Cisco op het gebied van watermanagement, een bezoek aan de getijdencentrale aan het Sihwameer, netwerkbijeenkomsten, het seminar ‘Water is life’, matchmaking met potentiële Zuid-Koreaanse partners, en een seminar over landwinning.

Wereldtentoonstelling

Tot slot brengt de missie een bezoek aan de wereldtentoonstelling Expo 2012 in Yeosu. Op de Expo staat het thema ‘The Living Ocean and Coast’ centraal. Nederland presenteert zichzelf op de tentoonstelling met een paviljoen met als thema ‘Sustainable Dutch Deltas’. Op 18 juni viert Nederland de nationale dag op de Expo 2012.