Nederland investeert in Natural Capital Accounting

Nederland gaat in binnen- en buitenland aan de slag met economische indicatoren waarin ook de kosten van de diensten die de natuur levert worden meegerekend.‘Op die manier kan het echte prijskaartje van bijvoorbeeld een pak rijst worden vastgesteld. Nu betalen we bijvoorbeeld niet voor het water dat bij de productie nodig is’, dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken woensdag. 

Indicatoren

Hij maakte op de Rio+20-top bekend dat het kabinet 2 miljoen euro investeert in een Wereldbankprogramma dat het voor ontwikkelingslanden ook mogelijk maakt om deze internationale indicatoren te gebruiken. Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu zei dat het kabinet de systematiek ook in Nederland gebruikt.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt de jaarlijkse milieurekening.
‘Een land dat overbevissing toestaat in de binnenlandse wateren kan op korte termijn weliswaar groeien, maar op lange termijn blijft het zonder groeiperspectief’, zei Knapen ter illustratie. Andere voorbeelden zijn bomenkap, vervuiling en degradatie van stroomgebieden en gronduitputting.

Traditionele indicatoren als het bruto nationaal product zeggen niets over de duurzaamheid van economische ontwikkeling. Met Natural Capital Accounting wordt het mogelijk op basis van harde cijfers de juiste maatregelen te nemen voor een duurzaam economisch groeipad.

Lancering van WAVES

‘Daarom biedt Nederland naast de financiële bijdrage ook kennis en expertise aan zodat ook andere landen dit systeem kunnen gaan gebruiken’, aldus Atsma.
Onder het Wereldbankprogramma WAVES gaan 50 bedrijven en 50 landen met Natural Capital Accounting aan de slag. WAVES staat voor Wealth Accounting and Valuation of Ecosystem Services. Bij de lancering van WAVES waren behalve Knapen en Atsma onder andere ook de presidenten van Botswana en Costa Rica, de Britse premier Clegg en de Noorse premier Stoltenberg aanwezig.

Rijstveld