Regeling 'oorlogskunst' gecontinueerd

Families die menen recht te hebben op door de nazi's geconfisceerde kunst die in de Rijkscollectie is terechtgekomen, kunnen gebruik blijven maken van de huidige restitutieregeling. Dat heeft het kabinet op voorstel van staatssecretaris Zijlstra (OCW) besloten.

Volgens de Raad voor Cultuur, die op verzoek van staatssecretaris Zijlstra een advies over dit onderwerp heeft uitgebracht, is het nog te vroeg voor het aangeven van een einddatum voor de regeling, omdat restitutie van 'oorlogskunst' voor veel mensen in binnen- en buitenland nog een actuele zaak is. Ook in Nederland gaan musea na of zich in hun collecties kunstwerken bevinden, die ooit door de nazi's zijn meegenomen en na de oorlog weer in Nederland terecht zijn gekomen. Eventuele claims die daaruit zullen voortvloeien, zullen de komende jaren op grond van de restitutieregeling nog kunnen worden behandeld door de onafhankelijke Restitutiecommissie.

Een ander advies, dat het kabinet van de Raad voor Cultuur heeft overgenomen, is meer beoordelingsruimte voor de Restitutiecommissie bij de behandeling van nieuwe claims. De commissie krijgt meer ruimte om te bekijken of een geclaimd schilderij moet worden teruggegeven of dat er ook andere oplossingen mogelijk en gerechtvaardigd zijn. Dat kan nu al bij claims op kunstvoorwerpen die geen rijksbezit zijn; straks ook bij nieuwe claims op kunstvoorwerpen uit de rijkscollectie.