Douane reikt 1000ste AEO-certificaat uit

Op dinsdag 26 juni heeft de directeur van de Douane, Willy Rovers het 1000ste AEO-certificaat uitgereikt. In april 2008 zijn de eerste AEO-certificaten uitgereikt.

Bedrijven die deelnemen aan het internationale handelsverkeer kunnen bij de Douane de status van Authorised Economic Operator (AEO) aanvragen. Met het verstrekken van het AEO-certificaat aan een bedrijf geeft de Douane aan dat zij onderzocht heeft dat het bedrijf voor de Douane een betrouwbare partner is.

Het AEO certificaat biedt een aantal voordelen, zoals minder controles voor bepaalde schakels in de logistieke keten en een lagere zekerheidstelling. Maar vooral de commerciële voordelen worden door bedrijven genoemd: zakenpartners beschouwen een AEO-gecertificeerd bedrijf als een betrouwbare handelspartner. Om de communicatie te ondersteunen heeft de Douane voor AEO-ers een digitaal platform ingericht, een community, waar de bedrijven onderling informatie kunnen uitwisselen en worden er jaarlijks regionale relatiedagen georganiseerd.

Er zijn 3 verschillende certificaten:

  • AEO-C (Customs/Douanevereenvoudigingen)
  • AEO-S (Safety/Veiligheid) en
  • AEO-F (Full/Customs en Safety)

Voor de Nederlandse Douane is de invoering van de AEO-status een belangrijke stap in de samenwerking met het bedrijfsleven. Het biedt de mogelijkheid om samen te zorgen voor een veilige logistieke keten.

Voor meer informatie over AEO kijk op www.douane.nl

Directeur Douane Willy Rovers reikt het 1.000ste AEO-certificaat uit.