Knapen blij met publicatie richtlijnen veilige abortus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft richtlijnen gepubliceerd voor veilige abortus.
Nederland dringt al jaren aan op publicatie van de richtlijnen omdat die een waardevol instrument vormen om veilige abortus bespreekbaar te maken in landen waar het nu nog een taboe is. Door onveilige abortus sterven jaarlijks miljoenen vrouwen. Vele anderen raken permanent verminkt.

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken dringt aan op onmiddellijke uitvoering van de richtlijnen. ‘Uit onderzoek blijkt dat veilige abortus naast een kwestie van gezondheid en mensenrechten ook economisch van belang is. De publieke zorgkosten door onveilige abortus worden geschat op 838 miljoen dollar. Daarnaast betalen mensen uit eigen zak nog eens 600 miljoen dollar. Die kosten kunnen grotendeels voorkomen worden door goede voorlichting, toegankelijke anticonceptie en goede zorg rond zwangerschap, bevalling en abortus’, aldus Knapen.

Voortrekkersrol

Tijdens de bijeenkomst waar de richtlijnen werden gepresenteerd, prees de Wereldgezondheidsorganisatie Nederland voor de voortrekkersrol die ons land speelt op het gebied. Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten is een van de vier speerpunten van de Nederlandse inzet in ontwikkelingslanden. Veilige abortus is daarvan een onderdeel.