Asielverzoeken Iraakse homoseksuelen aangehouden

De Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) neemt voorlopig geen beslissing in asielprocedures van Iraakse homoseksuelen, lesbiënnes biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Dat schrijft minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij zal op zo kort mogelijke termijn een besluit nemen over de gevolgen van een ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de situatie van LHBT’s in Irak.

Kwetsbare minderheidsgroep

Minister Leers besloot in maart dit jaar om Iraakse LHBT’s aan te merken als kwetsbare minderheidsgroep. Hierdoor zijn geringe indicaties al voldoende om voor een asielvergunning in aanmerking te komen. Naar aanleiding van de berichten over structureel geweld tegen LHBT’s in Irak vroeg de minister destijds het thematisch ambtsbericht aan over de situatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens dit ambtsbericht, dat eerder deze week werd gepubliceerd, is het nergens in Irak mogelijk om openlijk homoseksueel te zijn zonder gevaar te lopen.

Consequenties toelatingsbeleid

Totdat minister Leers besloten heeft wat consequenties van dit ambtsbericht zijn voor het toelatingsbeleid, zal de IND niet beslissen over asielverzoeken van Iraakse LHBT’s. De minister belooft in zijn brief ook om geen onomkeerbare stappen te nemen in deze asielzaken voordat de Tweede Kamer zich over zijn nog te nemen besluit heeft kunnen uitspreken. Alleen in asielzaken van Iraakse LHBT’s die eerder in een ander Europees land asiel aanvroegen of in zaken waarin sprake is van contra-indicaties, zal de IND wel een beslissing nemen.