Veranderende regelgeving IenM vanaf 1 juli 2012

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu komt per 1 juli 2012 met een aantal wijzigingen van wetten en regelgeving. Hieronder een overzicht van de belangrijkste veranderingen.  

OV-reisverbod

Sinds begin deze maand kunnen reizigers in het openbaar vervoer een reisverbod voor het gebruik van het openbaar vervoer krijgen. Het wordt een reiziger dan verboden om gedurende een bepaalde periode  gebruik te maken van een of meerdere vormen van openbaar vervoer op een bepaald traject. Reizigers krijgen een reisverbod als zij de normale bedrijfsgang van de vervoerder verstoren waardoor orde, rust en veiligheid in het geding komen. Denk bijvoorbeeld aan belediging van personeel, gewelddadige vernieling van materiaal, meerdere keren zwart rijden. Dit verbod moet de veiligheid van reizigers en personeel vergroten. Overtreding van dit reisverbod is strafbaar. Op het overtreden van het reisverbod staat een maximumboete van 3800 euro of twee maanden gevangenisstraf. De minister evalueert het reisverbod na drie jaar.

Medische eisen klein vaarbewijs aangepast

Het wordt het voor personen met een bewegingsbeperking in sommige gevallen eenvoudiger voor het klein vaarbewijs medisch te worden goedgekeurd. Per 1 juli gelden namelijk nieuwe medische eisen voor het verkrijgen van een klein vaarbewijs ten behoeve van de pleziervaart. Medische goedkeuring kon voorheen pas soms in tweede instantie worden verkregen, na het volgen van een beroepsprocedure. Met de wijziging van de Binnenvaartregeling kan nu in veel gevallen al in eerste instantie, eventueel onder de voorwaarde van aanpassing van het vaartuig of aan de persoon een medische goedkeuring worden verkregen.

Asbestsanering in combinatie zonnepanelen aantrekkelijker

Vanaf 1 juli 2012 wordt het voor agrarische ondernemers fiscaal nog aantrekkelijker gemaakt om de sanering van asbestdaken te combineren met het plaatsen van zonnepanelen. Ondernemers in de agrarische sector kunnen dan gebruik maken van een aantal fiscale maatregelen die moeten bevorderen dat de sanering van oude asbestdaken wordt gecombineerd met het aanbrengen van zonnepanelen. Voor het onderdeel asbestsanering kan gebruik gemaakt worden van de milieu-investeringsaftrek (MIA). De wijziging van de Milieulijst van de Aanwijzingsregeling willekeurige afschrijving en investeringsaftrek milieu-investeringen 2009, maakt dit mogelijk. Milieu-investeringsaftrek was al mogelijk op de vervanging van de asbest dakplaten. Ook kon reeds een beroep worden gedaan op de energie-investeringsaftrek voor de aanschaf van zonnepanelen. De aanvulling van de Milieulijst maakt de combinatie van beide investeringen nog aantrekkelijker.

Vuurwerk

Met een wijziging van het Vuurwerkbesluit per 1 juli 2012 hoeven gemeenten voor opslag en verkoop van consumentenvuurwerk tot 10.000 kilogram geen milieuvergunning meer af te geven. Alle geldende veiligheidseisen blijven wel van kracht. Verder wordt de hoeveelheid vuurwerk die een klant in één keer mag aanschaffen, verhoogd naar de realistische en handhaafbare limiet van 25 kilogram. Daardoor kunnen overheidsinspecties en het Openbaar Ministerie zich richten op serieus gevaarlijke, illegale handel en praktijken met vuurwerk. Ook moet de verzending van meldingen en aanvragen om toepassingsvergunningen of ontbrandingstoestemmingen en afschriften in het kader van het Vuurwerkbesluit voortaan digitaal.