Hillen verheldert keuze F-35

Om de voorkeur van Defensie voor de F-35 te verduidelijken en om eventuele misvattingen weg te nemen, beantwoordt minister Hans Hillen in 5 filmpjes vragen van bezoekers van nieuwssite nu.nl.

Voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over het F-35-project, aanstaande donderdag, bepleitte de bewindsman politieke daadkracht om niet achter het net te vissen. "Voor de krijgsmacht, om de kosten in de gaten te houden en voor het bedrijfsleven. We hebben 4,5 miljard euro gereserveerd voor de aanschaf, terwijl er voor het Nederlandse bedrijfsleven 9 miljard aan compensatieorders in het verschiet ligt en minimaal 12.000 banen in de hoogwaardige industrie. Het levert dus 4,5 miljard en 20 tot 30 jaar veiligheid op, maar als we aarzelen dan gaan anderen er met de buit vandoor."

Verbijsterd

Op de vraag waarom Nederland überhaupt gevechtsvliegtuigen nodig heeft, had de minister een duidelijk antwoord. “Bij elk conflict hebben we mensen op de grond. Vanuit de lucht moet je je mensen kunnen beschermen. Je houdt de lucht schoon van vijandige toestellen en met zijn gevechtskracht houdt je dreigende troepen op afstand.”

Daarbij moet Nederland volgens de minister ook aan de internationale verplichtingen ten opzichte van NAVO-bondgenoten kunnen voldoen. “Als we niet meer investeren in gevechtsvliegtuigen zullen onze bondgenoten verbijsterd zijn. Het betekent gewoon dat we onze taak verzaken. Het betekent dat als wij verdedigd moeten worden, rekenen we wel op hen, maar zij kunnen niet op ons rekenen.”

Welvaart

Minister Hillen wijst ook op de status van welvarende handelsnatie, waarvan de welvaart nauw samenhangt met wereldwijde stabiliteit. “Als zo’n land de internationale gemeenschap in de steek laat, dan ga je de prijs ook betalen in de economie. Dan wordt Nederland gezien als een bedelaar die alleen maar komt als er iets te halen valt.”

Verreweg het beste

Waarom moet de F-16 vervangen worden door de F-35 Lightning II en niet door een bestaand, beproefd toestel? Hillen: "Je moet altijd zorgen dat je voorblijft op je tegenstander. Wij hebben voor dit toestel gekozen omdat het verreweg het beste is, het ligt gewoon een generatie voor op zijn soortgenoten. Als wij denken dat we met antiek de oorlog kunnen winnen of bedreigend zijn voor onze tegenstanders, dan vergissen we ons echt.”

De negatieve publiciteit rond de vervanging van de F-16 is volgens de minister onvermijdelijk door de openheid rond dit dossier. Er is veel aandacht voor 'tegenvallers', terwijl die in dit stadium normaal zijn en de baten nog niet tastbaar zijn.