Kabinet zet zich in voor aanvoer grondstoffen

Het kabinet zet zich samen met het bedrijfsleven in om de aanvoer van grondstoffen voor de Nederlandse economie veilig te stellen. Bijvoorbeeld door samen op te trekken met Duitsland, Australië en Japan, en door samenwerking in de VN, EU en NAVO. Dat zei minister Rosenthal tijdens een debat met de Tweede Kamer over de Grondstoffennotitie die het kabinet vorig jaar publiceerde.

Rosenthal: ‘De grondstoffenschaarste is een bedreiging voor de internationale veiligheid, stabiliteit en economie. Nederland zet zich daarom in voor vrije toegang tot grondstoffen en de vrije doorgang van belangrijke transport- en scheepvaartroutes.’

Economische machten zoals Brazilië, Rusland, India, China laten hun toenemende invloed op de wereldorde zowel economisch als politiek gelden. Deze landen investeren in infrastructuur en kennis ten behoeve van mijnbouw. Ook doen zij strategische investeringen in bedrijven, vaak met staatsfondsen. Daardoor dreigt er een wereldwijd tekort aan grondstoffen en zeldzame aardmetalen.dat Nederland raakt.

Ook met ontwikkelingssamenwerking werkt Nederland aan meer stabiliteit, aldus staatssecretaris Ben Knapen. Zo onderzoekt Nederland of met de industrie en maatschappelijke organisaties afspraken kunnen worden gemaakt over conflictvrije tinproductie in de Democratische Republiek Congo. Op die manier verdienen krijgsheren geen geld meer aan deze grondstof die in bijvoorbeeld de motorkap of deuren van auto's wordt gebruikt.

Tinmijn in het oosten van de Democratische Republiek Congo

Tinmijn in het oosten van de Democratische Republiek Congo