Knapen: focus de hulp aan hoger onderwijs op kernthema’s

Staatssecretaris Ben Knapen wil dat de steun aan het hoger onderwijs in ontwikkelingslanden zich focust op de vier speerpunten van ontwikkelingssamenwerking: water, veiligheid en rechtsorde, voedselzekerheid en seksuele gezondheid en rechten. Knapen sprak daarover maandag tijdens de conferentie ‘Shaping the Future’ van de Nuffic.

‘Op die manier gaan we versnippering tegen en bereiken we maximale ontwikkelingsresultaten’, aldus de staatssecretaris.

Kenniseconomie is volgens Knapen een mondiaal begrip geworden: ‘Bedrijven hebben ook in ontwikkelingslanden behoefte aan geschoold personeel om succesvol te zijn en bij te dragen aan innovatieve groei. India heeft het laten zien met ICT, Brazilië met biotechnologie. Goede universiteiten in ontwikkelingslanden voorkomen dat slimme mensen wegtrekken. De studie moet dan wel aansluiten op de arbeidsmarkt. Die match helpt Nederland verbeteren door in lijn met onze poldertraditie overleg te stimuleren tussen werkgevers en onderwijsinstellingen.’

Studie

De Nuffic is beheerder van NICHE, een programma dat hogeronderwijsinstellingen in ontwikkelingslanden steunt, en NFP dat beurzen verleent aan mensen uit ontwikkelingslanden om in Nederland een ontwikkelingsrelevante studie te doen.

‘De lijst van NFP-alumni is indrukwekkend. Professoren, ambassadeurs, topmensen van internationale instellingen, ministers ze studeerden allemaal in Nederland. Samen vormen zij een belangrijk netwerk voor Nederland en met Nederland. Daar hebben wij zelf ook baat bij’, aldus Knapen.