Subsidie voor schaapskuddes met bijzondere rassen

Voor het behoud van zeldzame schapenrassen en van cultuurhistorisch erfgoed komt er een tijdelijke subsidieregeling voor schaapskuddes. De regeling wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) in een brief aan de Tweede Kamer.

De subsidie is alleen bedoeld voor rondtrekkende schaapskuddes gehoed door een herder met één of meer honden. Ook moeten de kuddes bestaan uit de zeldzame schapenrassen het Kempisch heideschaap, het Drents heideschaap, de Schoonebeeker, het Veluws heideschaap en het Mergellandschaap. De Stichting zeldzame huisdierrassen noemt deze schapenrassen zeldzaam. De aanvrager zal worden gevraagd om een begrazingsplan in te dienen, zodat duidelijk is hoe groot de kudde is en waar en wanneer de kudde rondtrekt.

Staatsteun

Het houden van schaapskuddes is volgens de regels van het Europese landbouwbeleid een economische activiteit. Het verstrekken van subsidie aan bedrijven is een vorm van staatssteun. En dat is volgens de Europese Commissie verboden. Daarom wordt de regeling ter goedkeuring aan de Europese Commissie voorgelegd. Zonder de voorafgaande goedkeuring lopen de eigenaren van de schaapskuddes het risico dat ze de ontvangen subsidie met rente moeten terugbetalen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat schaapskuddes met zeldzame rassen zonder subsidie worden gehouden.