Asiel voor Iraakse homo’s met geloofwaardig vluchtverhaal

De situatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in Irak is zo ernstig van aard dat zij in aanmerking kunnen komen voor een asielstatus in Nederland. Ze moeten dan wel aannemelijk maken dat zij afkomstig zijn uit Irak en LHBT zijn. Dat schrijft minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) vandaag aan de Tweede Kamer. Vorige week kondigde de minister al aan geen onomkeerbare stappen te nemen bij de behandeling van asielverzoeken van Iraakse LHBT’s.

Gericht geweld

Volgens een thematisch ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de sitautie van LHBT’s is het nergens in Irak mogelijk om openlijk homoseksueel te zijn zonder gevaar te lopen. Op homoseksualiteit rust een groot taboe in de Iraakse cultuur. Hierdoor dreigen structurele discriminatie en geweld, zoals eerwraak. Er is in sommige delen van Irak zelfs sprake van gericht geweld door milities tegen LHBT’s. De autoriteiten nemen meestal geen maatregelen om discriminatie en discriminatoir geweld tegen LHBT’s tegen te gaan. Hierdoor is sprake van vervolging als bedoeld in het Vluchtelingenverdrag van Genève.

Bewijslast

Asielzoekers die voor dit beleid in aanmerking willen komen moeten wel aannemelijk maken dat ze uit Irak komen en LHBT zijn. Uitgangspunt is dat de bewijslast hiervoor bij de asielzoeker ligt. Hoormedewerkers van de IND zijn er op getraind om kwetsbare groepen, zoals LHBT’s, hun verhaal te laten doen, maar zijn ook gespitst om mogelijk misbruik te voorkomen.

Thematisch ambtsbericht

Minister Leers besloot eerder dit jaar om Iraakse LHBT’s aan te merken als kwetsbare minderheidsgroep. Hierdoor waren geringe individuele indicaties voldoende om voor een asielvergunning in aanmerking te komen. Naar aanleiding van de berichten over structureel geweld tegen LHBT’s in Irak vroeg de minister toen ook een thematisch ambtsbericht aan. Dit ambtsbericht werd onlangs gepubliceerd.