Nederland geeft extra humanitaire hulp voor de Sahel

De Nederlandse overheid stelt 5,3 miljoen euro extra beschikbaar voor humanitaire hulp aan Mali. In dit Sahelland worden ruim 4 miljoen mensen getroffen door voedselgebrek. Bovendien is er een conflict in het noorden van het land. De situatie heeft geleid tot zo'n 160.000 ontheemden in Mali zelf en ruim 180.000 Malinese vluchtelingen in buurlanden.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR ontvangt 4 miljoen euro voor opvang van ontheemden in Mali en van Malinese vluchtelingen in de buurlanden. Hulporganisatie Oxfam Novib ontvangt 1,3 miljoen euro voor hulp aan de meest kwetsbare bevolking in de regio Kayes in West-Mali. Het betreft voedselhulp en steun voor structurele verbetering van eigen mogelijkheden van de bevolking om voedselcrises te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken, bijvoorbeeld door waarschuwingssystemen op te zetten.

De bijdrage komt bovenop het bedrag van 4,9 miljoen euro die Nederland eerder gaf aan landen in de Sahel, namelijk 2 miljoen euro voor Tsjaad via het VN-voedselhulporganisatie WFP, 2 miljoen euro voor Niger via het VN-kinderfonds Unicef en 0,9 miljoen euro voor Burkina Faso en Tsjaad via het Nederlandse Rode Kruis.

Hoewel door het conflict in Mali de bilaterale ontwikkelingssamenwerking met de centrale overheid in het land is opgeschort, werkt Nederland daar waar mogelijk nog via ngo’s aan structurele oplossingen. Zo ondersteunt Nederland via de ambassade het voedselzekerheidsprogramma van Care in de omgeving van Mopti, in oostelijk Mali.