Zeewering Maasvlakte 2 gesloten

Koningin Beatrix heeft woensdag 11 juli het laatste stukje van de zeewering van de Tweede Maasvlakte gesloten, en daarmee het grondgebied van haar koninkrijk met tweeduizend hectare vergroot. Minister Schultz van Haegen woonde de sluitingsceremonie bij: ''Rotterdam is de grootste haven van Europa, de vijfde haven van de wereld. Door de aanleg van de Tweede Maasvlakte willen we die positie behouden en versterken.''

De zeewering van de Maasvlakte 2 bestaat uit twee delen. Aan de noordkant, langs de vaargeul van de Nieuwe Waterweg, ligt een harde zeewering: een dijk van twintigduizend betonblokken van veertigduizend kilo per stuk. Deze is gefinancierd door IenM. Aan de zuidkant ligt een zachte zeewering van strand en duinen. Woensdag 11 juli gaf Koningin Beatrix het startsein voor het sluiten van het gat tussen beide zeeweringen in. In zes uur tijd werd het gat met opgespoten zand gedicht.

Op tijd af

Aan de nieuwste uitbreiding van de Rotterdamse haven is vier jaar gewerkt. Op 1 september 2008 werd met het enorme project begonnen. Het is daarmee binnen de gestelde termijn voltooid. En ook niet onbelangrijk: de kosten zijn met 3 miljard euro binnen het vastgestelde budget gebleven.

Organische groei

Niet dat de vlakte nu al af is; vanaf volgend jaar kan het gebied in gebruik worden genomen. Dat gaat in fasen. De Rotterdamse haven groeit de komende jaren als het ware het gebied in. Naar verwachting is deze Maasvlakte rond 2030 volledig in gebruik.