Eenvoudigere procedures kentekenbewijs

Het wordt mogelijk om thuis met de computer het kentekenbewijs op een andere eigenaar over te schrijven.

Dat is een van de wijzigingen waarmee de ministerraad akkoord is gegaan op voorstel van minister Schultz van Haegen (IenM).

Daarnaast vervalt op termijn de verplichting om het kentekenbewijs te tonen. Tot slot kan een kentekenbewijs langer worden geschorst als de auto niet in gebruik is.

Kentekenbewijs op creditcardformaat

Het kentekenbewijs verandert in 2014 van vorm. Dit is een eerste stap om het systeem eenvoudiger te maken. In plaats van de huidige 2 delen op papier, krijgt het kentekenbewijs een creditcardformaat, de kentekencard.
De eigenaar krijgt bij de tenaamstelling een code, de tenaamstellingscode. Deze is nodig als de auto wordt verkocht, geschorst, gesloopt of geëxporteerd.
De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) zal de kentekencards centraal aanmaken en uitgeven.

Veranderingen in overschrijven van het kenteken

Naar ve overschrijvingen van kentekenbewijzen digitaal worden afgehandeld. Ook komen er meer instanties waar mensen de tenaamstelling persoonlijk kunnen regelen.
Als de politie en andere handhavende instanties altijd online toegang hebben tot het kentekenregister, vervalt de toonplicht.

Schorsingstermijn voor voertuigen

Wie voor lange tijd zijn auto niet gebruikt op de openbare weg, kan het kenteken schorsen. De eigenaar hoeft dan geen motorrijtuigenbelasting en WA-verzekering te betalen en de auto niet APK te keuren.
Begin 2014 kan een voertuig langer worden geschorst, namelijk 3 of 5 jaar.

De ministerraad heeft het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State gestuurd.