Nieuwe opzet uitvoering cultureel beleid in Frankrijk

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten de culturele activiteiten in Frankrijk anders te organiseren. De werkwijze in Parijs zal in de toekomst meer aansluiten op die van de vertegenwoordigingen in andere belangrijke culturele centra als New York, Londen en Berlijn. 

Culturele programma's zullen vanuit de ambassade tot stand komen, in samenwerking met Franse en Nederlandse culturele instellingen en met wisselende Nederlandse en Franse programmeurs.

Institut Néerlandais

Het ministerie heeft dan ook het voornemen de subsidie aan het Institut Néerlandais in zijn huidige vorm stop te zetten aan het einde van de subsidietermijn. Door de hoge vaste kosten van het instituut, in combinatie met krimpende budgetten voor buitenlandse culturele activiteiten, zijn te weinig middelen beschikbaar voor een hoogstaand cultureel programma. Daarom is een nieuw model nodig: moderner en kosteneffectiever, met minder vaste lasten en meer financiële ruimte voor culturele programmering.

Het ministerie is de stichting Custodia als partner en mede-oprichter van het Institut erkentelijk voor de jarenlange goede samenwerking en heeft grote waardering voor de bijdrage van Custodia aan de bekendheid van Nederlandse kunst in Frankrijk. De uitstekende naam van Nederlands erfgoed in Frankrijk is in belangrijke mate te danken aan het actieve beheer van de kunstcollectie uit de nalatenschap van Frits Lugt.

Zorgvuldig

De drie partijen die thans samen het instituut vorm geven (het ministerie van Buitenlandse Zaken als enige subsidiegever, de stichting Custodia en de stichting het IN als uitvoerder) zullen overleggen over de zorgvuldige wijze waarop een en ander zijn beslag zal krijgen. Naar verwachting zal in het najaar meer bekend zijn. Het personeel van het IN is geïnformeerd over de ontwikkelingen.