Wetgeving strategische agenda hoger onderwijs

Om de Nederlandse kenniseconomie klaar te maken voor 2025 is een forse koerswijziging nodig. 

Zo zullen meer en beter onderwijs voor studenten, selectie aan de poort en collegegelddifferentiatie een vaste plek krijgen in het hoger onderwijs. Studenten gaan minder lang over hun studie doen en halen er meer uit, omdat aan hogescholen en universiteiten een ambitieuzer studieklimaat heerst. Een aantal voornemens uit de Strategische Agenda voor het Hoger Onderwijs, Onderzoek en Wetenschap is vastgelegd in het wetsvoorstel ‘Kwaliteit in Verscheidenheid’, waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ingestemd. 

Een aantal maatregelen in vogelvlucht:

  • In het wetsvoorstel worden maatregelen voorgesteld die ertoe moeten leiden dat studenten onderwijs krijgen dat beter is toegesneden op hun wensen. Ze moeten beter weten wat hen te wachten staat als ze aan een studie beginnen, bijvoorbeeld door het invoeren van studiekeuzegesprekken en doordat de naamgeving van opleidingen transparanter wordt.
  • Voor bepaalde opleidingen mogen instellingen studenten selecteren, zoals voor excellentietrajecten. Voor dit soort trajecten mag ook een hoger collegegeld gevraagd worden. Op beide zaken heeft de medezeggenschap overigens adviesrecht. De loting voor opleidingen met een numerus fixus vervalt op termijn.
  • Hogescholen kunnen meer verscheidenheid in het onderwijsaanbod gaan brengen voor verschillende groepen studenten, zoals Associate degree-opleidingen die gedeeltelijk op een mbo-instelling worden aangeboden en driejarige trajecten voor vwo’ers. 
  • Mbo’ers kunnen instromen in verwante hbo-opleidingen, net zoals voor het voortgezet onderwijs geldt. Doorstroom vanuit niet-verwante opleidingen leidt tot te veel uitval. Om diezelfde reden mogen universiteiten voortaan zelf  bepalen of een hbo-propedeuse geldt als toegangsbewijs. Met een hbo-diploma kunnen studenten sowieso naar het wetenschappelijk onderwijs.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.