Knapen: Europese ontwikkelingshulp hervormen

De Europese ontwikkelingssamenwerking is aan een flinke hervorming toe. Eurocommissaris Piebalgs zet gelukkig stappen in de goede richting, maar meer is nodig. Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken in reactie op de presentatie van het jaarverslag van de Europese ontwikkelingssamenwerking.

De staatssecretaris vindt het goed dat Europa ook in moeilijke tijden blijft investeren in ontwikkelingslanden. Tegelijk vindt hij het hard nodig het ODA-raamwerk, de internationale afspraken over officiële ontwikkelingshulp, te moderniseren. Nederland heeft daarom samen met Duitsland een studie laten doen naar de mogelijkheden om ontwikkelingsfinanciering anders te meten.

‘Het onderzoek laat zien dat Nederland, net als andere donorlanden, omvangrijke inspanningen levert die bijdragen aan ontwikkeling, maar die niet voldoen aan de huidige ODA-richtlijnen. Het gaat bijvoorbeeld om garanties, sommige veiligheidsuitgaven, of bepaalde uitgaven in verband met migratie en asielverlening’, aldus Knapen. De discussie hierover voert Nederland nu in EU- en OESO-verband.