Nederland breidt samenwerking met Birma uit

Nederland breidt de samenwerking met Birma uit, nu het land hervormingen doorvoert en de sancties van de Europese Unie zijn opgeschort. Birmese, internationale en Nederlandse bedrijven kunnen gebruikmaken van Nederlandse regelingen om de economie in Birma te stimuleren. Birmezen kunnen een studiebeurs aanvragen via het Netherlands Fellowship Program (NFP). 

In Birma leeft 32 procent van de bevolking onder de armoedegrens, maar het land heeft enorm economisch potentieel. Daarom stelt Nederland een aantal programma’s ter bevordering van private sector ontwikkeling open voor Birma. Het gaat om PSI, CBI, PUM, FMO en het fonds voor publiek-private samenwerking op het gebied van voedselzekerheid.

Studiebeurzen
Staatssecretaris Knapen: ‘Na decennia van internationale isolatie ontbreekt het de Birmese overheid en samenleving aan kennis en kunde. Nederland assisteert in eerste instantie op de terreinen water, logistiek en voedselzekerheid. Met studiebeurzen kunnen Birmezen in Nederland kennis opdoen die cruciaal is voor de ontwikkeling van het land.’

Minister Rosenthal: ‘Birma maakt een historisch transitieproces door. Het is van groot belang dat de bevolking kan profiteren van het hervormingsproces, zo concreet en zo snel mogelijk.’

Natuurrampen
Nederland volgt de voortgang van de hervormingen nauwlettend. Eerder gaf Nederland alleen humanitaire hulp bij natuurrampen en steun aan mensenrechtenverdedigers en vluchtelingenkampen in Thailand.