Verhagen: ‘Niet wachten met maatregelen voor de economie’

Ondanks de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over lichte economische groei in het tweede kwartaal van dit jaar blijft de Nederlandse economie kwetsbaar. 'We hebben niet de luxe te wachten met de uitvoering van hervormingen,' aldus minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen.

Groei export

Volgens het CBS bedraagt de economische groei 0,2 procent. Dat is volledig te danken aan de groei van de export. Binnenlandse ontwikkelingen blijven de groei drukken. Consumenten gaven minder uit en bedrijven schroefden hun investeringen terug. Met de afhankelijkheid van de export is de Nederlandse economie kwetsbaar voor de ontwikkelingen in het buitenland.

Versterking economie

Voor een sterkere economie moeten volgens de minister onder meer de overheidsfinanciën op orde gebracht worden, de pensioenleeftijd worden verhoogd, het ontslagrecht hervormd, en de hoge hypotheekschulden worden teruggedrongen. 'We moeten niet treuzelen met de uitvoering van de maatregelen voor de versterking van de economie die zijn afgesproken in het begrotingsakkoord,'zegt Verhagen. 'Dat is de beste manier om te zorgen voor duurzame economische groei.'