4 miljoen extra voor noodhulp in Sahel

Nederland trekt € 4 miljoen extra uit voor noodhulp in de Sahel-regio. Dat maakte staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken woensdag bekend. De bijdrage gaat naar het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) dat naast acute voedselhulp ook werkt aan structurele oplossingen om de voedselzekerheid in het gebied te verbeteren.

Bij de hervorming van het ontwikkelingsbeleid heeft Nederland een groot aantal activiteiten beëindigd. Het kabinet zet in plaats daarvan zwaar in op het bevorderen van voedselzekerheid. Dit onder meer in nauwe samenwerking met Wageningen University, coöperaties en ngo's.

Extreme droogte

De voedselcrisis door extreme droogte in de Sahel-regio duurt voort. Het aantal mensen dat op humanitaire hulp is aangewezen is opgelopen tot 10 miljoen. Nieuwe oogsten zullen nog enkele maanden op zich laten wachten.

Tsjaad, Niger, Mali, Burkina Faso en Mauritanië zijn het zwaarst getroffen. Ook in Gambia, Senegal, Kameroen en Nigeria is humanitaire hulp nodig. In Burkina Faso, Niger en Mauritanië is de situatie verder verslechterd door de instroom van totaal nu al meer dan 230.000 vluchtelingen uit Mali.

Noodhulp

De nieuwe bijdrage komt bovenop de ruim € 10 miljoen die Nederland eerder dit jaar al gaf voor noodhulp in de Sahel. Volgens de Verenigde Naties is $ 1,6 miljard nodig om de acute nood te lenigen. Daarvan is pas iets meer dan de helft toegezegd met bijdragen van onder andere Zweden ($ 40 miljoen), Frankrijk ($ 23 miljoen), Duitsland ($ 26 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk ($ 16 miljoen).