Minister Opstelten schildert eerste Safety Spot

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft op 15 augustus in Winkelcentrum Tuinzigt in Breda de eerste Safety Spot in gebruik genomen. Dit is een felgele halve cirkel op de grond voor een gelduitgifte apparaat. Safety Spots zijn een nieuwe maatregel in de strijd tegen criminaliteit en worden de komende maanden geplaatst in 50 winkelgebieden.

Mensen blijven automatisch buiten de cirkels wachten wanneer iemand geld opneemt. Geldautomaat gerelateerde criminaliteit, zoals meekijken tijdens het invoeren van pincodes en straatroof, wordt daardoor moeilijker en mensen die in de cirkel staan, voelen zich veiliger.

In winkelcentrum Tuinzigt werken ondernemers, gemeente, politie en brandweer structureel samen aan het vergroten van de veiligheid in het winkelgebied. Dat gebeurt via de methodiek van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) onder begeleiding van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). De Safety Spot wordt geplaatst als onderdeel van het KVO. Het ministerie van Veiligheid en Justitie ondersteunt dit initiatief en biedt daarom 50 winkelgebieden met een KVO de mogelijkheid om gratis Safety Spots te plaatsen.

KVO uiterst effectief

De KVO aanpak heeft zich inmiddels bewezen. Onderzoek van het HBD toont aan dat de derving met ruim 30% afneemt en het veiligheidsgevoel onder ondernemers, medewerkers en klanten met bijna 30% toeneemt. Inmiddels werken al ruim 400 winkelgebieden met deze methodiek.

Minister Opstelten schildert gele stip als Safety Spot in winkelcentrum Tuinzigt in Breda.