Minister Spies spreekt met 'fractie Groen' over agressie en geweld

Minister Spies ontving woensdag 15 augustus vier jongeren van de 'fractie Groen'. De 'fractie Groen' nam op 21 april deel aan het Nationaal Jeugddebat met als onderwerp de veilige publieke taak. De 'fractie Groen' wil meer doen aan voorlichting en bewustwording door een ‘Help de helpers on tour’ in combinatie met de maatschappelijke stage.

vlnr: Felisha Aakster (procesbegeleider 'fractie Groen'), Laura Jagtenberg, Ben van Lier (procesbegeleider 'fractie Groen'), Minister Spies, Wessel Lagerweij, Dyon van der Linden, Marnick Maassen

De maatschappelijke stage bestaat al, maar moet doelgerichter en effectiever worden ingevuld . Gecombineerd met een tour van hulpverleners en jongeren (waaronder daders met spijt), die voorlichting geven op middelbare scholen. Jongeren worden op deze manier bewust gemaakt van de belangrijke taak die werknemers met een publieke taak hebben en de mogelijkheden om als omstander in te grijpen bij een agressie-incident. Dat was de insteek van de vier jongeren in het gesprek met Spies.

Minister Spies gaf aan dat bij diverse vervoersbedrijven en een aantal politiekorpsen leerzame maatschappelijke stages worden aangeboden. Iets om wellicht meer onder de aandacht te brengen. Hetzelfde geldt voor de al lopende initiatieven, zoals 'Boeitmedat' en de 'Effe Chille Ambulance', waarbij voorlichting wordt gegeven aan jongeren over de gevolgen van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. De minister benadrukte daarnaast dat het belangrijk is om zelf ook altijd te kijken wat je eigen bijdrage kan zijn. Het is belangrijk om elkaar aan te spreken en je bewust te zijn van je eigen verantwoordelijkheid.

Het gesprek werd afgesloten met de afspraak tussen minister Spies en de jongeren dat de reeds lopende initiatieven eerst worden geëvalueerd en dat er daarna wordt gekeken of en hoe de initiatieven van de 'fractie Groen' uitwerking kunnen krijgen.