Stijging strafrechtelijke onderzoeken naar outlaw bikers

Sinds het van start gaan van de geïntegreerde aanpak outlaw bikers in januari 2012 is er een stijging van circa 50% van het aantal strafrechtelijke onderzoeken naar outlaw bikers. Begin dit jaar was er sprake van circa 40 strafrechtelijke onderzoeken, een half jaar later is dat opgelopen tot meer dan 60. Dat staat in de brief van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer waarin een eerste balans wordt opgemaakt van de aanpak van de zogenaamde 1%-motorclubs.

In het sinds de start van de geïntegreerde aanpak outlaw bikers verschenen 'Plan van Aanpak bestrijding 1%-motorclubs' zijn de volgende gezamenlijke speerpunten vastgesteld om de outlaw bikers aan te pakken:       

  • prioriteit voor strafrechtelijke vervolging,
  • focus op clubhuizen en evenementen,
  • het bestrijden van de invloed van 1% motorclubs in de horeca, beveiligingsbedrijven en op harde kernen van voetbalsupporters,
  • het aanpakken van windhappers (personen die geen bekend inkomen hebben) en
  • focus op leden van 1% motorclubs in overheidsdienst.

Op alle punten zijn inmiddels acties in gang gezet. Zo hebben het afgelopen half jaar meerdere onderzoeken plaatsgevonden, waarbij diverse aanhoudingen en doorzoekingen zijn verricht. Het Openbaar Ministerie en de politie geven prioriteit aan strafrechtelijke onderzoeken naar individuele leden van deze motorclubs, al dan niet in georganiseerd verband. Het gaat hierbij met name om strafzaken tegen leden van de outlaw bikerclubs die worden verdacht van bedreiging, afpersing, wederrechtelijke vrijheidsberoving, gewelds- en levensdelicten en handel in verdovende middelen en (verboden) wapens.

Ten aanzien van clubhuizen is inmiddels in zeker 11 gemeenten (o.a. Amsterdam, Rotterdam, Bergen op Zoom en Enschede) het clubhuis van outlaw bikers gesloten of wordt deze binnen afzienbare tijd gesloten. Kleinere gemeenten worden bijgestaan als bijvoorbeeld hun bestemmingsplannen in dit kader aanpassing behoeven of in het geval van de toepassing van de Wet BIBOB. Ook hebben diverse gemeenten, zoals recent nog Gouda en Lierop, 'nee' verkocht voor het houden van evenementen, die gerelateerd kunnen worden aan outlaw bikers.

Ook het bestrijden van outlaw bikers in de horeca en bij beveiligingsbedrijven wordt voortvarend ter hand genomen. Tevens wordt door het Korps Landelijke Politiediensten gekeken naar verbanden tussen outlaw bikers en voetbal-hooligans. Ook in de internationale samenwerking wordt bezien in hoeverre dit een fenomeen is dat in andere landen speelt en in hoeverre ervaringen en best practices kunnen worden gedeeld. Ook outlaw bikers in overheidsdienst zijn een speerpunt in de aanpak. Dit aangezien het lidmaatschap van deze clubs zich in veel gevallen niet laat verenigen met het uitoefenen van een overheidsfunctie. Momenteel wordt in kaart gebracht wat de aard en omvang is van deze problematiek.