Defensie ingezet bij hennepactie

Militairen hebben gisteren deel uitgemaakt van een team van honderden opsporingsambtenaren, ingezet om georganiseerde hennepteelt in Tilburg op te sporen.

De politie werkte onder meer samen met de belastingdienst, de douane, de gemeente en namens Defensie met de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee, gezamenlijk de partners van Taskforce B5, en met militairen van de Koninklijke Landmacht.

Er zijn huizen binnengevallen om crimineel geld te traceren, mede door 4 zogenoemde Advanced Search Teams van de landmacht, met succes. Na enkele uren was er al 8 ton aan cash geld gevonden, volgens de politie mogelijk vergaard met de teelt en handel van hennep. Ook zijn er 12 mensen aangehouden, is er beslag gelegd op 3 vakantiehuizen, 28 bankrekeningen, 10 voertuigen en sieraden. Ook zijn er 300 liter amfetamine en 100 kilo henneptoppen aangetroffen, evenals een vuurwapen en munitie. Bovendien zijn er hennepkwekerijen ontmanteld.

Integraal afpakteam

Het onderzoek wordt onder leiding van het OM uitgevoerd door het integraal afpakteam, samengesteld uit partners van de Taskforce B5. Het realiseert sinds mei van dit jaar de ambitie om van criminelen het illegaal verworven vermogen af te pakken. Dit kan via strafrechtelijke beslagleggingen, fiscale aanslagen en of bestuurlijke maatregelen.