Derde tranche projecten Crisis- en herstelwet gepubliceerd

De derde tranche van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet (Chw) is gepubliceerd. Het besluit is inmiddels in werking getreden. In het besluit worden een aantal ontwikkelingsgebieden en een aantal nieuwe innovatieve projecten toegevoegd.

Ontwikkelingsgebieden

In het besluit worden Amersfoort (Kop van Isselt), Apeldoorn (Kanaalzone), Stichtse Vecht (Vreeland Oost), Veghel (Heilig Hartplein & Noordkade) aangewezen als ontwikkelingsgebieden. Door gebruik te maken van de Chw kunnen ontwikkelingen worden gerealiseerd, die tot nu toe niet van de grond kwamen. Het besluit stelt bestuurders in staat om via een gebiedsontwikkelingsplan de milieugebruiksruimte te herverdelen. Voorwaarde is wel dat er op termijn een betere situatie ontstaat.

Duurzaam stortbeheer

Eén van de nieuwe innovatieve projecten betreft duurzaam stortbeheer. De Chw biedt een wettelijke grondslag voor een experiment met duurzaam stortbeheer op drie plaatsen in Nederland ( Bergen op Zoom, Almere en Middenmeer). Afgeweken mag worden van de verplichting in het Stortbesluit om onmiddellijk een isolerende bovenafdichting aan te brengen op bepaalde stortplaatsen zodra deze vol zijn. Hierdoor is het mogelijk water en lucht toe te voegen waardoor verontreinigingen in het afval kunnen worden afgebroken.

Doel van het onderzoek op de experimentele stortplaatsen is minder risico op verontreiniging van het grondwater en uiteindelijk kostenbesparing op de eeuwigdurende nazorg. De experimenten sluiten aan bij het algemene uitgangspunt van duurzaamheid omdat hiermee de afwenteling van de gevolgen van het storten van afval op toekomstige generaties wordt verminderd.

Meppel, Nieuwveense Landen

Een ander innovatief experiment betreft de geplande duurzame woonwijk Nieuwveense Landen ten noorden van Meppel. Bij de bouw van de 3400 woningen de komende jaren zal gekozen worden voor innovatieve energiemaatregelen. Daarmee zal circa 45% CO2 bespaard worden in vergelijking met een gewone woonwijk. Als de woonwijk in 2037 klaar is, zal deze zelfs energieleverend zijn. De Chw maakt het mogelijk voor Meppel om een zwaardere energieprestatiecoëfficient voor de woningen te eisen. Dit gebeurt door voor Nieuwveense Landen een apart Bouwbesluit (hoofdstuk energie) op te stellen. Door de eisen die daarin aan isolatie en duurzame installaties worden gesteld, komt de energieprestatiecoëfficient van de nieuwe woningen uit op plm. 0,4.

Daarnaast wordt het bestaande innovatieve project Eindhoven (Strijp S) uitgebreid en wordt de drijvende autarkische woning in Leeuwarden en de uitbreiding van het windmolenexperiment met Nijmegen  toegevoegd.

Aanmelding zesde tranche

Tot 1 oktober 2012 kunnen overheden nieuwe projecten voor de 6e tranche van de Chw aanmelden bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor het aanmelden van projecten kunt u informatie opvragen via postbus.CHW@minienm.nl, of telefonisch bij Monique Arnolds (070-4561257) of  Fenna Gutter (070-4561265).