Douane neemt op Schiphol 511 kilogram waterpijptabak in beslag

De Douane op Schiphol heeft afgelopen week 511 kilogram waterpijptabak in beslag genomen. Een 19-jarige vrouw probeerde op een vlucht vanuit Irak de rookwaar het land in te voeren.

Het was de bemanning van de vlucht opgevallen dat de vrouw, die maar 1 dag in Irak verbleef, wel erg veel ruimbagage had ingecheckt. Het ging om 17 koffers.  De bemanning waarschuwde daarom de Douane.

Toen de vrouw de aankomsthal via het zogenoemde groene kanaal "Niets aan te geven" wilde verlaten, heeft de Douane de vrouw aangesproken. Zij zei dat ze niets had aan te geven. De Douane heeft vervolgens een controle ingesteld. Tijdens deze controle is ruim 511 kilogram waterpijptabak aangetroffen.

De tabak is in beslag genomen en tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt. De ontdoken belasting bedraagt ruim € 44.000.

Als men Nederland in reist vanuit een niet EU-land dan mag men een beperkte hoeveelheid goederen meenemen zonder belastingen bij invoer te betalen. Neemt men meer goederen mee, dan moet men (mondeling) aangifte doen bij de Douane.

Voor tabaksproducten hoeft men geen belastingen bij invoer te betalen voor:
200 sigaretten of 250 gram rooktabak of 100 cigarillo’s of 50 sigaren of een proportioneel assortiment van deze producten.

In beslag genomen waterpijptabak