Politietrainers oefenen in Noord-Groningen

Het personeel van Police Training Group 4 (PTG4) , dat in oktober in Kunduz aan de slag gaat, traint de komende week op het Groningse oefenterrein de Marnewaard. Daarbuiten voeren de militairen de komende week patrouilles uit in Winsum, Baflo en Bedum.

Hierbij maakt de eenheid, die bestaat uit militairen van de luchtmobiele brigade uit Assen, leden van de Koninklijke Marechaussee en functionarissen van Buitenlandse Zaken, gebruik van Bushmasters die hen in het missiegebied beschermen bij de verplaatsing tussen de verschillende politieposten en het kamp. Ze doorlopen op de Marnewaard scenario’s die de situatie in het missiegebied nabootsen.

Besluitvorming

De luchtmobielers trainden afgelopen week het optreden in verstedelijkt gebied in het oefendorp Oostdorp. De marechaussees die samen met de infanteristen de Police Operational Mentor and Liaison Team-compagnie vormen, trainden hun instructievaardigheden en het werken met een tolk. De functionarissen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken spelen de rol die ze in het missiegebied vervullen.

De staf van PTG 4 die zich sinds mei voorbereidt, doorloopt momenteel een training van 2 weken waarin ze de besluitvorming doorlopen. Daarvoor gebruiken ze up-to-date informatie uit het missiegebied.

Buitenlandse Zaken

"De training dwingt de staf zich te verdiepen in de situatie in Kunduz en maakt iedereen bewust van de complexiteit van de situatie. Tijdens de training komt het belang van de samenwerking met de functionarissen van het Ministerie van Buitenlandse uitgebreid naar voren", licht de commandant van PTG 4, kolonel Roland de Jong, toe.