Verwestering kan reden zijn voor asiel Somaliërs

Asielzoekers uit Zuid- en Centraal-Somalië die te verwesterd zijn om onder de streng islamitische regels van Al Shabaab te leven, kunnen in Nederland asiel krijgen als zij hun westerse kenmerken in Somalië niet verborgen kunnen houden. Dat schrijft minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) aan de Tweede Kamer.

Voor Somalische asielzoekers gold al dat zij alleen terug kunnen naar Zuid- en Centraal Somalië, als zij daar 'het spel kunnen spelen' volgens de regels van Al Shabaab. Na een uitspraak van de Raad van State heeft Leers nu uitgewerkt dat sterk verwesterde Somaliërs dat vaak niet kunnen als zij hun westerse kenmerken niet kunnen verbergen. Te denken valt aan hun buitenlandse accent. Hiervan zal niet zo snel sprake zijn als Somaliërs nog niet lang in Nederland zijn. Het zal eerder het geval zijn bij Somaliërs die als minderjarige naar Nederland kwamen, en hier meerdere van hun vormende jaren doorbrachten. Zelden zal sterke verwestering een rol spelen bij Somaliërs die als volwassene naar Nederland kwamen en niet op basis van een verblijfsvergunning in Nederland hebben geleefd.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal steeds individueel beoordelen of er sprake is van sterke verwestering die terugkeer naar Somalië onmogelijk maakt.