FIOD ontmantelt atelier valse merkkleding

De FIOD heeft donderdag in Almere een productieplaats voor merkvervalste kleding ontmanteld. Na melding van de politie Almere trof de FIOD in een woning een professionele productielijn voor het vervalsen van merkkleding aan.

In de woning werden onder meer verschillende zeefdrukmachines, zeeframen, een strijkpers, een borduurmachine en verschillende naaimachines aangetroffen. Daarnaast werd een grote hoeveelheid kledingstukken aangetroffen die gedeeltelijk waren voorzien van vervalste merken. Ook vond de FIOD rollen en drukplaten met daarop logo’s van bekende kledingmerken, die werden gebruikt om kledingstukken te bedrukken. In totaal zijn ca 8.000 kledingstukken en labels in beslag genomen. Een zeecontainer was nodig om de aangetroffen productielijn met bijbehoren af te voeren. Omdat er ook sprake is van een milieudelict (verfstoffen werden via een installatie in de badkamer afgevoerd in het riool) zal de milieupolitie van Almere proces verbaal opmaken.
De FIOD onderzoekt de zaak onder leiding van het Functioneel Parket. De eigenaar van de woning is inmiddels verhoord wegens verdenking van het produceren en verhandelen van merkvervalste goederen.

Ernstige economische gevolgen
Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Inbreuken op intellectuele eigendomsrechten in het algemeen en namaak en piraterij in het bijzonder zijn uitgegroeid tot een fenomeen met internationale dimensies, dat ernstige economische en sociale gevolgen heeft. Het is aannemelijk dat het bij namaakgoederen in Europa om honderden miljoenen, zo niet miljarden euro’s gaat. Het verstoort de goede werking van de (interne) markt en brengt de consumentenbescherming in het gedrang; met name op het gebied van volksgezondheid en openbare veiligheid. In 2011 zijn door de Nederlandse Douane op grond van de zogenaamde Anti-Piraterijverordening in totaal meer dan 5 miljoen artikelen aan de Nederlandse buitengrenzen tegengehouden.

Atelier valse merkkleding