Den Haag is internationale instelling rijker

Den Haag is weer een internationale instelling rijker. IDEA (het International Institute for Democracy and Electoral Assistance) opent in de hofstad een kantoor voor het programma dat ontwikkelingslanden en nieuwe democratieën ondersteunt bij het schrijven en aanpassen van hun grondwet. Daartoe ondertekenden Nederland en IDEA vandaag een zetelverdrag.

Rob Swartbol, directeur-generaal Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, heette de instelling namens de Nederlandse regering van harte welkom in Den Haag, de stad van vrede en recht. ‘Nog te veel landen hebben een grondwet die onvoldoende ruimte geeft aan echte vrijheid en democratie. Gelukkig zien we dat steeds meer landen stappen zetten in de goede richting. In die moeilijke processen is de expertise van IDEA van grote waarde’, aldus Swartbol.

IDEA is een intergouvernementele organisatie van democratische landen. Zowel ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen zijn lid. Het hoofdkantoor is gevestigd in Stockholm. IDEA draagt wereldwijd bij aan democratische hervormingen, electorale processen, grondwetsherzieningen, politieke participatie van vrouwen en versterking van politieke partijen.