Nederland maakt verschil voor voedselzekerheid

‘Nederland maakt met kennis van zaken en een stevige inzet echt een verschil voor voedselzekerheid in ontwikkelingslanden.’ Dat zei staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken dinsdag bij de conferentie ‘Food First: The business of nutrition security’ op de Floriade in Venlo.

Voedselzekerheid is voor Knapen een van zijn belangrijkste speerpunten. Bij de hervorming van het ontwikkelingsbeleid heeft hij een groot aantal activiteiten beëindigd en in plaats daarvan zwaar ingezet op het bevorderen van voedselzekerheid. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van Nederlandse kennis, bijvoorbeeld over beter zaaigoed, slimme irrigatietechnieken, de organisatie van coöperaties en verzekeringen tegen misoogsten. De productie per hectare moet omhoog, maar ook de kwaliteit van voeding en de toegang van kleine boeren tot markten.

Aan de conferentie namen zo’n 150 internationale en nationale experts uit het bedrijfsleven, overheid, wetenschap en maatschappelijk middenveld deel, waaronder Jay Naidoo, voorzitter van de Global Alliance for Improved Nutrition en Atzo Nicolaï, topman van DSM Nederland.