Samenwerking in Brabants Best bekoort staatssecretaris

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten is onder de indruk van de samenwerking bij Bestwijzer. Van Zanten bracht vrijdag 24 augustus een bezoek aan het Wmo-loket in de Brabantse gemeente Best.

Bestwijzer is het Wmo-loket ('én meer', meldt coördinator Nicole Mallant snel) van de gemeente Best. Verschillende organisaties werken samen onder een dak. Burgers kunnen zo op één plek informatie inzien of in gesprek gaan met medewerkers.

Mallant: ‘je kunt Bestwijzer het beste zien als een plein waar meerdere diensten worden aangeboden’. En dát werkt, constateert de staatssecretaris tevreden. 'Mensen leren elkaar goed waarderen en samenwerken, aldus de bewindsvrouw.

Bij Bestwijzer werken professionals en vrijwilligers. Bijvoorbeeld de gepensioneerde Elly, die mensen helpt die moeite hebben met hun belastingaangifte. ‘Het is hier heel prettig werken’, vindt Elly. 'De lijntjes zijn kort, we weten elkaar hier te vinden', valt Mallant haar bij. Mede daarom ziet Best toekomstige decentralisaties met vertrouwen tegemoet.

Van Zanten is verder te spreken over de gelijkwaardigheid van de partners: 'het is geen reclamebureau van logo's en partijen, hier wordt heel goed samengewerkt. Het uitgangspunt van Bestwijzer - hoe helpen we een kwetsbare burger? – is het belangrijkst. En dat is wat ik hoop te zien bij andere gemeenten. Want de gemeente kan maatwerk bieden’, aldus de staatssecretaris.