Aantal ladingdiefstallen fors gedaald

Het aantal ladingdiefstallen is het eerste half jaar van 2012 fors gedaald van 431 gevallen in de eerste helft van 2011 naar 176 in het afgelopen half jaar. Dat is een daling van 59 procent. Dit blijkt uit halfjaarcijfers van ladingdiefstallen in de wegtransportsector van het Korps landelijke politiediensten.

De resultaten zijn gerealiseerd door preventieve maatregelen die de sector heeft genomen en door repressief optreden van politie en openbaar ministerie.

Met name het projectteam ladingdiefstallen van de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland heeft samen met het OM goede resultaten geboekt met de repressieve aanpak van ladingdiefstal.

Dit team heeft de afgelopen twee jaar drie criminele groeperingen ontmanteld. Deze hielden zich op grote schaal bezig met het plegen van ladingdiefstallen. Meer dan 50 verdachten zijn aangehouden en een aantal van hen is veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Met name vanaf de tweede helft van 2011 zijn successen geboekt. Toen is ook de criminaliteit gaan dalen. De aanpak van transportcriminaliteit blijft ook een prioriteit bij de vorming van de nationale politie. Het team zal dan ook niet worden gestopt. Bij de vorming van de nationale politie wordt het team onderdeel van de divisie recherche.