EOD aan de slag met Schipholbom (update 2) (video)

Explosievenruimers van Defensie zijn vanaf vanochtend bezig met het onschadelijk maken van een vliegtuigbom op Schiphol. Het gaat om een Duits projectiel uit de Tweede Wereldoorlog van 500 kilo. “We zijn ons bewust van het economisch belang van de luchthaven en willen het explosief daarom zo veilig en snel mogelijk demonteren”, laat EOD-er majoor Henk van der Slik weten.

De vliegtuigbom. (screenshot uit de video)

De locatie van de bom, in het grondwater, maakt het lastig deze te ontmantelen. Inmiddels is bekend dat de bom 2 ontstekers heeft. “De eerste hebben we geïdentificeerd als een condensator weerstand-ontsteker. Deze elektrische ontsteker krijgt spanning vanuit het vliegtuig, welke tot het moment van inslag blijft opgeslagen in de bom”, aldus Van der Slik, commandant van de grondgebonden EOD-compagnie. "De mogelijke restspanning bleek er niet op te zitten en de ontstekers laten het toe de bom naar een veilige plek te transporteren.”

Ontruiming

Het projectiel werd vanochtend gevonden tijdens graafwerkzaamheden bij de C-pier. Het publiek daar werd, net als van het panoramaterras en een deel van de D-pier, uit voorzorg weggeleid door de marechaussee. Van der Slik sluit niet uit dat een groter gebied ontruimd moet worden. “Als marechaussee wachten we dat af”, vertelt voorlichter kapitein Martijn Peelen. “We staan klaar. Voorlopig is de stemming onder het publiek in elk geval rustig.” Voor het vliegverkeer van en naar de Amsterdamse luchthaven kan de vondst leiden tot annuleringen en vertragingen.

De ploeg van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) die nu op Schiphol werkt, bestaat uit 3 man en een coördinator.

ZACHT GEROEZEMOES

KATHELIJNE VERMEULEN: Vanmorgen is bij werkzaamheden een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen.

Wat voor ons tot gevolg heeft dat we bepaalde delen van de terminal niet kunnen gebruiken.

We kunnen de C-pier op dit moment niet gebruiken en ook een deel van de D-pier kunnen we niet gebruiken.

Daarvoor is uiteraard contact opgenomen met de Explosieven Opruimingsdienst.

MAJOOR VAN DER SLIK: Op Schiphol hebben we een Duitse bom gevonden een bom van 500 kilogram met twee ontstekers.

De ontstekers zijn voor ons het belangrijkste.

Probleem was dat we één ontsteker niet konden identificeren die was erg gecorrodeerd.

Dan gaan we dus wegstrepen: wat is het zeker niet?

En dat bepaalt uiteindelijk wat we kunnen doen.

Uiteindelijk bleven er twee typen ontstekers over die het zouden kunnen zijn, en bij die ontstekers konden we overgaan tot het verplaatsen van de bom.

En dat was voor ons belangrijk want daarmee houden we de snelheid in de ruiming en is Schiphol snel weer operationeel.

Hij ligt nu op een locatie, aangewezen door de gemeente Hoofddorp waar wij deze bom kunnen gaan vernietigen.

We hebben hem verplaatst met ontstekers, onder begeleiding van de politie en we gaan hem nu vernietigen.

MILItAIR: Twee, één.

DOFFE KNAL

Bombardementen

De luchthaven werd in de Tweede Wereldoorlog meerdere keren gebombardeerd door de geallieerden. De Duitse bezetter gebruikte het als militair vliegveld en wierp er aan het begin van de oorlog zelf ook bommen op.

In juni 2008 werd er voor het laatst een bom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen op Schiphol, toen naast de Polderbaan.

UPDATE 15.45 uur: Volgens majoor Van der Silk treffen de militairen van de EOD op dit moment voorbereidingen om de bom te verplaatsen. Dat gebeurt met een vrachtwagen naar een open terrein in de gemeente Haarlemmermeer (Hoofddorp), op zo'n 7 kilometer van Schiphol. Daar wordt het explosief opgeblazen.

UPDATE 17.00 uur: Schipholwoordvoerder Kathelijne Vermeulen was erg te spreken over de samenwerking tussen de luchthaven en Defensie. “Die is prima verlopen. Een situatie als deze bespreken we in een commissieoverleg waar alle betrokken partijen aan deelnemen, dus ook de marechaussee en de explosievenopruimingsdienst. De bom is hier inmiddels weg, de pieren weer vrijgegeven en de vertragingen lopen snel terug.”

Het explosief wordt tot ontploffing gebracht (screenshot uit de video