F-16’s onderscheppen passagiersvliegtuig (update)

2 F-16-gevechtsvliegtuigen zijn vanmiddag de lucht ingegaan om een Airbus-passagiersvliegtuig uit het Spaanse Malaga te onderscheppen waarmee geen radiocontact kon  worden gemaakt. Ze hebben het vliegtuig met meer dan 180 passagiers tot aan de landing op Schiphol geëscorteerd, waar marechaussee-eenheden paraat stonden om aan boord te gaan.

De Quick Reaction Alert bestaat uit 2 volledig bewapende F-16's die 24 uur per dag gereed staan om in te grijpen.

Boven de Flevopolder gingen de toestellen door de geluidsbarrière wat zorgde voor een harde knal op de grond. Wanneer er geen radiocontact kan worden gemaakt proberen de F-16-vliegers het toestel te identificeren en visueel contact te krijgen met de bemanning. De F-16’s stegen op vanaf Vliegbasis Volkel waar ze paraat stonden als Quick Reaction Alert.

UPDATE 16:10 uur: Na de landing van het toestel op een speciaal afgezette sector van Schiphol hebben onderhandelaars van de Koninklijke Marechaussee vastgesteld dat er geen kaping of gijzeling gaande was. Marechausseewoordvoerder Martijn Peelen: “De gezagvoerder is naar buiten gekomen en na overleg achter een pantservoertuig is geconcludeerd dat er geen sprake was van een calamiteit.” Ook stond er een arrestatie-eenheid van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de marechaussee klaar naast de landingsbaan. Peelen: “We hebben op een kaping geacteerd omdat we de melding kregen dat er een vliegtuig binnenkwam onder begeleiding van 2 F-16’s.”

1 van de 2 QRA-toestellen vlak voor het opstijgen.