Knapen spreekt Griekse collega's over hervormingspakket

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken was vandaag op werkbezoek in Griekenland. Hij sprak met minister Stournaras van Financiën, minister Hatzidakis van Ontwikkeling, Infrastructuur, Transport en Netwerken, en viceminister Kourkoulas van Buitenlandse Zaken.

‘De Griekse autoriteiten hebben de afgelopen maanden opnieuw ingrijpende hervormingen voor de publieke en private sector aangekondigd. Nu gaat het er om dat deze daadwerkelijk worden uitgevoerd’, aldus de staatssecretaris. Nederland wacht op de bevindingen van de troika van de Europese Commissie, de ECB en het IMF over de voortgang van het hervormingsprogramma voordat het zal besluiten of het kan instemmen met de uitkering van de volgende tranche uit het bestaande noodpakket voor Griekenland.

Hervormingen
De staatssecretaris benadrukte ook het belang van structurele hervormingen voor het bereiken van economische groei. In dat licht sprak hij met minister Hatzidakis over investeringskansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in technologie, innovatie en logistiek en in het bijzonder het voornemen van Vopak om te investeren in een brandstofopslagfaciliteit op Kreta. 'Dit is een opsteker voor de Griekse economie', aldus de staatssecretaris. De export naar Griekenland bedraagt tussen de 2,5 en 3 miljard euro, evenveel als naar Japan.

De staatssecretaris besprak tenslotte de Nederlandse assistentie aan Griekenland op het gebied van anti-corruptie, export-promotie en het tegengaan van belastingontduiking.

Cyprus
Staatssecretaris Knapen zal morgen in Cyprus zijn voor overleg met zijn EU collega’s over de meerjarenbegroting 2014-2020 van de Europese Unie. Cyprus heeft tot 31 december het voorzitterschap van de Europese Unie.