Opstelten bezoekt Haagse wijk

Minister Opstelten heeft vandaag een bezoek gebracht aan de wijk Haagse Hout in Den Haag. Samen met Wethouder Sander Dekker, een politieagent en een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente ging de minister de wijk in. Daarbij heeft hij zich laten informeren over de nauwe samenwerking tussen politie en stadswachten in Den Haag. Ook ging minister in gesprek met een aantal wijkbewoners en winkeliers.

Stadswachten van de gemeente Den Haag worden bij wijze van proef aangestuurd door de politie en werken ook vanuit de politiebureaus. Daardoor is betere samenwerking mogelijk, waardoor de politieagenten en boa’s ook beter in staat zijn om de leefbaarheid in de wijk te vergroten en overlast en verloedering tegen te gaan. Minister Opstelten was na afloop van zijn werkbezoek onder de indruk van de samenwerking tussen politie en boa’s.

Boa’s hebben een eigen taak bij de aanpak van overlast en verloedering. Het gaat bijvoorbeeld om de aanpak van mensen die troep op straat gooien, hondenpoep niet opruimen of hun auto op de stoep parkeren. Dit zijn lichte overtredingen waar veel mensen zich aan ergeren en die grote invloed kunnen hebben op de leefbaarheid en de veiligheidsbeleving van bewoners.

Buitengewoon Opsporingsambtenaren

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is een ambtenaar met opsporingsbevoegdheid. Denk hierbij aan parkeerwachten, milieu-inspecteurs en boswachters. Ook kunnen boa's in dienst zijn van de politie, marechaussee of Arbodienst.