Nederland gaat over van 120 naar 130

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag langs de A4 bij de grensovergang met België het eerste grensbord onthuld met daarop de nieuwe maximale snelheid die in Nederland gaat gelden. De minister heeft daarmee het startschot gegeven voor de laatste fase van de operatie waarbij in de nacht van 31 augustus op 1 september de maximale snelheid omhoog gaat van 120 naar 130 kilometer per uur. Met de nieuwe snelheidsnorm sluit Nederland aan bij 16 andere Europese landen waar 130 (of harder) mag worden gereden.

VOICE-OVER: De nieuwe maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen is 130 kilometer per uur.

Minister Schultz van Haegen markeerde de verhoging door bij de Belgisch-Nederlandse grens de nieuwe snelheid te onthullen.

MINISTER SCHULTZ VAN HAEGEN: Ik ben heel blij. Het is toch een van de wensen van dit kabinet om 130 als maximumsnelheid in te voeren en het is best een gedoe geweest, de weg daarnaartoe.

Het is natuurlijk veel... Ja, veel...

Er zijn veel aanhangers, maar ook tegenstanders en ik ben blij dat het nu dan ook echt gelukt is.

VERSLAGGEVER: Is het wel veilig, 130 kilometer per uur?

SCHULTZ: Ja, sowieso is de snelweg die wij kennen geschikt voor 130.

En daarnaast hebben we extra veiligheidsmaatregelen genomen omdat een hogere snelheid en een snellere botsing natuurlijk altijd weer leiden tot meer kans op schade.

Dus we hebben extra dingen gedaan aan het wegennet om 't nog veiliger te maken.

Dus een langere afrit of obstakels wegnemen langs de weg.

VOICE-OVER: Nederland is het 17de land in Europa met een limiet van 130 of hoger.

De snelheidsverhoging geldt per 1 september op 45 procent van de snelwegen.

Honderddertig is de norm op plekken waar het kan rekening houdend met verkeersveiligheid, milieu en natuur.

Als er een andere snelheid geldt dan 130, dan wordt dat aangegeven met borden naast of boven de weg.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)

Minister Schultz: “We zetten vandaag een historische stap vooruit. De weggebruiker krijgt de ruimte en mag harder rijden, rekening houdend met veiligheid, natuur en milieu. Dit is mooi voor de automobilist.”

De minister sprak vandaag medewerkers van Rijkswaterstaat en wegwerkers van de aannemers toe die de komende 24 uur in touw zijn om de nieuwe bebording langs de wegen zichtbaar te maken. In de nacht van 31 augustus op 1 september gaan zo’n 100 wegwerkers op pad om de 2000 geplaatste snelheidsborden te onthullen.

Harder rijden waar het kan, langzamer waar het moet

Per 1 september 2012 geldt op de snelwegen (de A-wegen) in Nederland de nieuwe algemene maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Het uitgangspunt hierbij is ‘harder rijden waar het kan, langzamer waar het moet’. Op snelwegen waar vanwege de verkeersveiligheid, het milieu, of de natuur de maximumsnelheid niet verhoogd kan worden, blijft de maximumsnelheid 100 of 120 kilometer per uur. Welke maximumsnelheid geldt, staat aangegeven op borden langs en boven de weg. Op sommige trajecten kan alleen ‘s avonds en ’s nachts 130 worden gereden. De snelheid die overdag geldt, staat met een bord langs de weg aangegeven met daaronder het tijdvenster (6-19h) waarbinnen die lagere snelheid geldt.

Publiekscampagne

Met de onthulling van het eerste grensbord gaf de minister tevens het startsein voor een brede publiekscampagne om de weggebruiker te informeren. Onderdeel daarvan is dat er op de bekende van A naar Beter site naast veel uitleg ook een digitale kaart komt te staan waarop per traject te zien is wat de maximumsnelheid is. Tevens kunnen weggebruikers met vragen en opmerkingen terecht op het gratis nummer van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Welke snelheid geldt?

Nu 130 de wettelijke norm is, geldt op de snelwegen in principe een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Als er een andere maximumsnelheid van toepassing is, staat dit aangegeven op borden langs en boven de weg. Bij de oprit van een snelweg waar 130 kilometer per uur geldt, staat een bord Autosnelweg. En bij een overgang van 100 of 120 naar 130 kilometer per uur staat een 130-bord. Zie voor meer informatie ook:  www.vananaarbeter.nl/130km