Kansen voor Nederland bij wereldwijde ontwikkeling gasvelden

‘In het buitenland is groeiende vraag naar deskundigheid bij de ontwikkeling van nieuwe gasvelden. Hier ligt een kans voor Nederland, dat al ruim vijftig jaar gas produceert.’ Dit zei minister Rosenthal bij een bezoek aan Gasunie en Gasterra in Groningen. ‘ Via economische diplomatie wordt de Nederlandse expertise op het gebied van gas actief onder de aandacht gebracht in het buitenland. Onze ambassades en consulaten spelen daarbij een sleutelrol’, aldus de minister.

Rosenthal toonde interesse voor het initiatief van de Energy Academy Europe. Dit beoogt de Nederlandse onderwijs- en onderzoekscapaciteit op energiegebied te bundelen en multidisciplinair aan te bieden. "Nederland kan hiermee een energie kenniscentrum in Europa worden" aldus Rosenthal.

Nederland speelt als enige gasexporteur in de Europese Unie een cruciale rol bij de energiezekerheid in Europa. De Nederlandse energiesystemen zijn nauw vervlochten met die van de buurlanden. Daarom stemt de regering het energiebeleid af met de buurlanden, zowel rechtstreeks als via de EU. Wereldwijd staat de energiesector voor dilemma’s van schaarste en van klimaat. Daarom is de internationale samenwerking gericht op innovatie, op hernieuwbare energie en op energiebesparing. ‘Ook dat’, aldus Rosenthal, ‘is economische diplomatie’.