Opstelten: aangifte voor burger makkelijker

Door de komst van de nationale politie kan binnenkort iedereen 24 uur per dag overal aangifte doen. Mensen hoeven niet meer naar het politiebureau in de plaats waar het misdrijf heeft plaatsgevonden. Iedereen die met de politie belt om aangifte te doen, wordt straks ‘op maat’ geholpen. Afhankelijk van het misdrijf kan via internet, telefonisch, aan huis of op het bureau aangifte worden gedaan. Dat zei minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag bij de opening van het academisch jaar 2012 – 2013 van de Politieacademie in Apeldoorn.

Er komt een uniform aangifteproces voor de politie – eenvoudig en klantvriendelijk - dat overal in het land hetzelfde is. Volgens minister Opstelten is dat noodzakelijk om de dienstverlening aan de burgers te verbeteren. Op dit moment zijn er nog grote verschillen in het aangifteproces bij de 25 politiekorpsen. Door de invoering van de nationale politie kunnen mensen straks overal aangifte doen. “Iemand die er in Amsterdam achter komt dat zijn portemonnee tijdens een weekendje Maastricht is gerold, moet in Amsterdam aangifte kunnen doen. En niet helemaal terug naar het zuiden des lands”, aldus Opstelten. 

Behalve aangifte ‘op maat’ komt er ook een landelijk aangiftevolgsysteem waardoor burgers kunnen nagaan wat er met hun aangifte is gebeurd. Ook worden er landelijke afspraken gemaakt over de manier waarop slachtoffers van ingrijpende delicten, zoals een overval of geweld, op de hoogte worden gehouden van de afwikkeling van het politieonderzoek.

In zijn toespraak benadrukte minister Opstelten dat Nederland veiliger wordt door de komst van de nationale politie. De politie gaat  efficiënter en effectiever opereren en dat zal leiden tot betere resultaten bij de aanpak van bijvoorbeeld overvallen, straatroof, woninginbraken en geweld. Ook politiemensen zelf kunnen hun werk beter doen door de invoering van de nationale politie. Zo komen er landelijke procedures en werkmethoden en er wordt fors gesneden in de bureaucratie en administratieve lasten. Daardoor krijgen politiemensen ook meer ruimte om binnen heldere regels hun eigen, professionele afwegingen te maken.