Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten op werkbezoek in kinder- en jeugdpsychiatrie

Donderdag 31 augustus 2012 heeft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een werkbezoek gebracht aan centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Herlaarhof in Vught. De staatssecretaris legde het bezoek af samen met Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA). Van Toorenburg is lid van de Raad van Toezicht van GGZ-instelling Reinier van Arkel waar Herlaarhof onderdeel van is.

De geestelijke gezondheidszorg voor jeugd staat voor grote veranderingen als de gemeenten er straks bestuurlijk en financieel verantwoordelijk voor worden in het kader van de stelselherziening jeugd. Doel van het werkbezoek was om daarover te praten met mensen uit de dagelijkse praktijk.

Informatiemarkt

Door de Herlaarhof was een soort informatiemarkt georganiseerd waar ouders en professionals zelf hun verhaal konden vertellen. Zo kon dieper in worden gegaan op een aantal centrale thema’s: ervaringen van ouders, psychiatrie en somatiek, klinische psychiatrie, speciaal onderwijs en thuiszitters, lichtverstandelijk gehandicapten met ernstige GGZ problematiek, traumabehandeling en jeugdhulpverlening.

Actief meekijken

Kinder- en jeugdpsychiater Wim Schlooz en vele andere medewerkers legden met treffende voorbeelden uit welke zorgen er zijn en welke mogelijkheden zijn zien. Schlooz benadrukte onder andere dat het voor goede zorg voor en begeleiding van kinderen belangrijk is om vanuit de jeugd GGZ actief mee te kijken met andere jeugdprofessionals. Ook vroeg hij aandacht voor het bewaken van kritische massa: intensieve samenwerking van jeugd GGZ professionals in de dagelijkse praktijk zodat er ruimte is om nieuwe ideeën te ontwikkelen.

Diepe indruk

De praktijkverhalen maakten indruk. De beide ouders die iets vertelden over hun kinderen met het syndroom van Asperger werden uitgenodigd door de staatssecretaris om actief betrokken te zijn bij haar nieuwe werkgroep ‘vanuit autisme bekeken’. Vanuit het perspectief van mensen met autisme bekijkt deze werkgroep wat er beter kan in de hulp en ondersteuning voor deze mensen. Vaak gaat het om kinderen en dus ook om ondersteuning voor hun ouders en begeleiding bij het gezin.

Beleid en praktijk

Aan het slot van het bezoek benadrukte de staatssecretaris dat zij erg gelukkig was met de grote hoeveelheid waardevolle informatie en indrukken die zij op had kunnen doen. Zij ziet het als een opdracht voor de politiek om bij elke beleidsbeslissing weer heel nauwkeurig naar de dagelijkse praktijk te kijken en zal de ervaringen vanuit de Herlaarhof daar zeker voor gebruiken.

Verder nodigde zij de aanwezigen uit om deel te nemen aan de consultatie van de nieuwe Jeugdwet. Die consultatie biedt een waardevolle mogelijkheid om bij te dragen zodat de nieuwe wet goed aansluit bij wat kinderen, gezinnen en professionals in de praktijk van alledag nodig hebben.