Minister bij rampenoefening Bovenwindse Eilanden

Minister Hans Hillen rondt vandaag zijn bezoek aan de Bovenwindse Eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius af. Hij woonde er onder meer een grootschalige orkaanoefening bij en liet hij zich bijpraten over de ontwikkelingen in het Caribisch Gebied en de het werk en taken van de marine, marechaussee en kustwacht.

Op Sint Maarten spraken gouverneur Eugene Holiday en minister-president Sarah Wescot-Williams hun waardering uit over de plaatsing van mariniers op het eiland. Hillen benadrukte dat hiermee de reactietermijn voor steunverlening aan Sint Eustatius en Saba ook aanmerkelijk wordt verkort. De eerste 6 mariniers worden komend jaar geplaatst. In de loop van 2014 moet de gehele eenheid van 26 mariniers inzetbaar zijn.

De bewindsman loofde het werk van stationsschip Hr. Ms. Tromp en de kustwacht bij de bestrijding van drugscriminaliteit en mensensmokkel. “Terwijl de piraten die de Tromp heeft opgepakt bij Somalië in Nederland voor de rechter staan, is dit schip al weer actief in de Cariben. Daarmee onderstreept ze dat de krijgsmacht onze belangen bewaakt, dat ze onze vrijheid, veiligheid en welvaart beschermt. Ook in dit deel van ons Koninkrijk.”

Redding in de bergen

Hillen was getuige van een reddingsdemonstratie in een ravijn uitgevoerd door klimspecialisten, zogenoemde mountainleaders , van het Korps Mariniers. Gezaghebber op Saba, Jonathan Johnson, benadrukte het nut van hun aanwezigheid.  “Wij moeten hier roeien met de riemen die we hebben. Vorig jaar is een vrouw verongelukt in een van de ravijnen hier op het eiland. Toen hadden de hulpdiensten veel moeite om haar lichaam te bergen.”

Onder de taken van de Defensie-eenheden in het gebied valt onder meer het verlenen van noodhulp aan de civiele overheid bij een orkaanramp. Hoe dit er in de praktijk aan toegaat zag de minister met eigen eigen ogen op Saba, tijdens oefening Hurricane Exercise.

Vliegtuigramp

Hurricane Exercise omvatte dit jaar naast de ‘standaard’ orkaannoodhulpoefening op Sint Maarten ook een gesimuleerde vliegtuigramp en evacuatie van burgers op St. Eustatius en Saba. Terwijl zwarte rookwolken dreigend boven het kleine vliegveld van Sint Eustatius hingen na een vliegramp met doden en gewonden, evacueerde het ondersteuningsschip Hr. Ms. Pelikaan 125 burgers. Onder hen Cherida Creesburg: “We zijn kwetsbaar als klein eiland. Dan is het een geruststellende gedachte dat we in veiligheid kunnen worden gebracht als het echt mis is.”
Doelstelling van het uitgebreide scenario was het oefenen van de samenwerking tussen rampenstaf, lokale autoriteiten, hulpdiensten en militairen tijdens een ramp van dit kaliber.