Ruim 4 miljoen euro extra voor Syrische vluchtelingen en hulpbehoevenden

Nederland heeft sinds begin 2012 circa 7 miljoen euro bijgedragen aan humanitaire hulp in Syrië en omringende landen. Daar komt nu 3 miljoen euro bij voor UNHCR, 1 miljoen euro voor Stichting Vluchteling en 300.000 euro voor het Nederlandse Rode Kruis voor medische hulp aan hulpbehoevenden in Syrië die op dit moment geen toegang hebben tot hulp en voor opvang en hulp aan vluchtelingen in de buurlanden. Dit brengt het totaal van de Nederlandse humanitaire hulp op ruim 11 miljoen euro.

Dit schrijft minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) vandaag aan de Kamer in een brief over de zorgwekkende gebeurtenissen van de afgelopen weken in Syrië. In de brief zet hij mede namens minister Hillen (Defensie) en staatssecretaris Knapen (Buitenlandse Zaken) de huidige situatie en de Nederlandse inzet uiteen.

‘De ontwikkelingen in Syrië vragen meer dan ooit om eensgezind optreden van de internationale gemeenschap’, aldus de minister. De onderzoekscommissie van de VN-Mensenrechtenraad concludeert dat grove schendingen van het internationaal recht zijn begaan in Syrië. Rosenthal: ‘Daarom steun ik het Amerikaanse initiatief om schendingen vast te laten leggen door het Syria Justice and Accountability Centre.’ Nederland hecht er groot belang aan dat iedereen die verdacht wordt van internationale misdrijven in Syrië daarvoor ook verantwoording moet afleggen en vervolging niet kan ontlopen.

Zolang de impasse in de VN-Veiligheidsraad voortduurt, schrijft de minister, vormt de groep van Friends of the Syrian People een belangrijke internationale coalitie. In die context wordt een zo breed mogelijk draagvlak gezocht voor het opvoeren van de druk op het regime door sancties, voor steun aan het bijeenbrengen van de oppositie en voor de voorbereiding van economische wederopbouw in een transitiefase in Syrië. Op 20 september komt de ambtelijke sanctiewerkgroep van de Friends bijeen in Den Haag.