Teeven start pilot adolescentenstrafrecht

Vandaag gaat de pilot adolescentenstrafrecht in Almelo van start. Met de pilot beoogt staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) vooruitlopend op het wetsvoorstel het flexibele systeem van het adolescentenstrafrecht vorm te geven.

Tijdens de pilot zullen reclasseringswerkers en raadsonderzoekers van de Raad voor de Kinderbescherming gezamenlijk een advies opstellen over de verdachte adolescent voor het OM en de rechter.  De ontwikkelingsfase van de jongere komt daarin expliciet aan de orde, zodat het OM en de rechter goed kunnen beoordelen of een sanctie uit het jeugdstrafrecht of het volwassenstrafrecht moet worden opgelegd. Om de praktijk concrete handvatten te geven, zijn criteria ontwikkeld die als leidraad dienen bij het opstellen van het advies. In het advies wordt ook altijd expliciet aangegeven welke partij het reclasseringstoezicht en de begeleiding gaat uitvoeren. 

De pilot zal zes maanden duren. Na afloop van de pilot wordt geanalyseerd of de ontwikkelde criteria aanpassing behoeven en hoe de samenwerking tussen de jeugd- en de volwassenketen het best kan worden vormgegeven. In november start een tweede pilot in Groningen. 

Het Adolescentenstrafrecht biedt betere mogelijkheden om bij het bepalen van de straf goed aan te sluiten bij de ontwikkelingsfase van een jongere. Voor de bestraffing van criminele adolescenten komt in beginsel het volledige sanctiepakket uit het jeugdstrafrecht en het gewone strafrecht beschikbaar. Met het Adolescentenstrafrecht wil staatssecretaris Teeven inzetten op een dadergerichte en samenhangende aanpak van criminele jongeren. Jongeren die een ernstig gewelds- of zedendelict plegen, mogen niet meer wegkomen met enkel een taakstraf. Daarnaast moet er - méér dan voorheen - elektronische controle worden ingezet bij jongeren en krijgt de rechter de mogelijkheid in uitzonderlijke gevallen de Pij-maatregel om te zetten in tbs. Teeven is in afwachting van het advies van de Raad van State op het wetsvoorstel.