Verhagen: ‘Nederland en Europa kunnen leren van Indonesië’

Nederland en Europa kunnen een voorbeeld nemen aan het economische beleid van Indonesië. Dat zei minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie woensdag 5 september 2012 in zijn toespraak bij de viering van de nationale dag van Indonesië in Den Haag.

Economische groei

Na de klap van de financiële crisis in 2007 heeft Indonesië het overheidstekort teruggebracht van 150 naar 25 procent van de omvang van de economie en is de groei al jaren achtereen 6 procent. ' Dat maakt de meeste Europese landen vandaag de dag jaloers,' zei minister Verhagen. 'In deze onzekere tijden kan Europa van Indonesië leren dat er leven is na bezuinigingen.'

Toegangspoort tot Europa

Nederland is de vierde investeerder in Indonesië. Nederlandse bedrijven verwachten dat de export het komende jaar verder zal toenemen. Omgekeerd is Nederland voor veel Indonesische bedrijven de toegangspoort tot de markt van de Europese Unie. Minister Verhagen prees Indonesië ook als een waardevolle partner voor het verspreiden van democratie en mensenrechten in Zuid-Oost Azië, met name in Birma.