Vondst Aziatische boktor in Farmsum

In een schuurtje in Farmsum (bij Delfzijl) is, naar aanleiding van de melding van een particulier, een Aziatische boktor aangetroffen. Ook is een uitvlieggat in daar opgeslagen openhaardhout gevonden. Het betrof verpakkingshout, vermoedelijk afkomstig uit China, dat was verstrekt door een industrieel bedrijf in Delfzijl. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een brief aan de Tweede kamer waarin hij de stand van zaken rond een aantal recente vondsten van schadelijke organismen in Nederland uit de doeken doet.

Geen verdere sporen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt waar het hout precies vandaan komt en waar mogelijk nog besmet hout aanwezig is. Dit om eventuele andere besmettingen met de kever op te sporen en verspreiding te voorkomen. Omdat het gaat om de vondst van één kever in een schuurtje, waarbij ook in de omgeving geen sporen van aanwezigheid van deze Aziatische boktor zijn aangetroffen, is er vooralsnog geen aanleiding een gebied af te bakenen en verdergaande maatregelen te treffen.

Oost-Aziatische boktor in Duitsland

De NVWA heeft een melding gekregen van de vondst van een kever en een uitvlieggat van de Oost-Aziatische boktor in een pseudo bonsaiboom van het geslacht esdoorn. Deze boom maakte deel uit van een door een Nederlandse transporteur in Duitsland afgeleverde zending. De NVWA is onderzoek gestart om de herkomst van de besmette boom te traceren en eventuele andere besmettingen op te sporen. Tot nu toe zijn bij in dit verband uitgevoerde inspecties geen symptomen van deze Oost-Aziatische boktor aangetroffen.