Bleker steunt verwerkers van vlas- en hennepvezel

Verwerkers van vlas- en hennepvezel kunnen volgend jaar rekenen op €900.000 Europese steun. In 2014 gaat het nieuwe Europese landbouwbeleid van start. Voor het komende jaar is een overgangsfase nodig omdat anders de verwerkers in de problemen dreigen te komen. Daarmee zou een unieke teelt en verwerking voor Nederland verloren gaan.

Alternatieven

Traditioneel wordt van vlas linnen gemaakt. Vlas- en hennepvezel kunnen juist in de zoektocht naar alternatieven voor producten die gemaakt zijn van olie, zoals plastic, een belangrijke rol spelen. Denk aan een dashboard van auto’s als vervanging van een plastic dashboard of natuurvezel als bouwmateriaal.

Overgangsfase naar nieuwe Europees landbouwbeleid

In de overgangsfase naar het nieuwe Europese landbouwbeleid vanaf 2014, stelt staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in 2013 éénmalig €900.000 vanuit het Europees landbouwbudget beschikbaar. Daarmee kan de sector zich voorbereiden op het nieuwe Europese landbouwbeleid .Bleker steunt hiermee via de verwerkers enkele honderden landbouwrs die op bijna 3000 hectare vlas of vezelhennep telen. Bleker roept de sector op deze kans aan te grijpen om actief te zoeken naar nieuwe innovatieve gebruiksmogelijkheden voor vlas- en hennepvezel omdat alleen daarmee de toekomst van de vezelsector veilig kan worden gesteld.