Eén landelijke Halt-organisatie

Per 1 januari 2013 vindt er een herstructurering plaats van de Halt-organisaties. Het aantal Halt-organisaties gaat dan terug van 17 naar 1. Deze schaalvergroting moet leiden tot kostenreductie, het neerzetten van een slagvaardige sector en meer eenheid en uniformiteit in wijze waarop de Halt-afdoening wordt uitgevoerd. Dat schrijft staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Werken in de regio

De nieuwe Halt-organisatie zal worden ingericht op vertegenwoordiging in tien politieregio’s. De politie is een belangrijke partner van Halt, aangezien 80 procent van de Halt-verwijzingen van de politie afkomstig is. Daarnaast zal Halt nauw samenwerken met de veiligheidshuizen. De tien regio’s zullen worden aangestuurd door vier regiomanagers en één algemeen directeur. Uitgangspunt is dat Halt in de regio gaat werken. “Halt voert het werk uit daar waar het werk is”.

Ontwikkeling Halt

Sinds de oprichting in 1981 heeft de Halt-sector een explosieve groei doorgemaakt. Op haar hoogtepunt bestond de sector uit zo’n zestig organisaties. In 2005-2006 werd een eerste stap tot schaalvergroting gezet en anno 2012 zijn er zeventien Halt-organisaties. Vanaf 2007 liep het aantal Halt-verwijzingen hard terug, van 23.341 in 2007 naar 16.526 in 2011, een jaarlijkse daling van zo’n 8 tot 10 procent. Door deze aanzienlijke daling, is de Halt-sector in de financiële problemen gekomen. Om die reden is Halt aan de slag gegaan met een plan voor herstructurering per 1 januari 2013. Teeven ondersteunt deze herstructurering van harte, omdat dit moet leiden tot een gezonde bedrijfsvoering en een weerbaarder organisatie. Vanmiddag spreekt de bewindsman met de stuurgroep 1Halt over de nadere uitwerking van de plannen.

Halt-afdoening

De Halt-afdoening is bedoeld voor jongeren van 12 tot 18 jaar, die zijn aangehouden voor bijvoorbeeld vernieling, winkeldiefstal, overlast met vuurwerk of die veel spijbelen. De jongeren krijgen de keus: of naar de officier van justitie, of naar Halt. Halt biedt een snelle, vroegtijdige en consequente reactie op het strafbare feit. Het accent ligt op positieve gedragsbeïnvloeding en het bieden van een gedragsalternatief. Onderdeel van de aanpak is het aanbieden van excuses en schadebemiddeling. Ook ouders worden betrokken in het traject van de Halt-afdoening.